zondag 2 juni 2013

#14 E-books : kans of bedreiging? of "Omdat de tekst veranderd is doe ik t nog een keer"

De tekst van dit ding is "plots" ingrijpend aangepast. Niet langer ligt de nadruk op Google en het eBoek maar wordt er veel meer geschreven over het eBoek en wat de bibliotheek er mee kan, of zou moeten kunnen, dan wel niet zou mogen.

Ik ga niet het hele ding overdoen, volgens mij had ik al aan het volgende ding moeten beginnen maar in de tekst staan bij de ontdekoefeningen ook nieuwe vragen waarvan er in ieder geval één van belang is:

welke rol zouden bibliotheken moeten spelen en hoe belangrijk zijn e-books voor de bibliotheek?

Het tweede deel van de vraag sla ik over maar het eerste stukje heeft een link naar de uitspraak van een ambtenaar waar ik in mn eerste blogje over ding 14 naar verwees.

"Wie zei dat dan?"
"Ja, hoor eens, ik ga geen namen noemen hoor. Ik sprak hem toevallig even en de bibliotheek kwam voorbij".
"Fijn dan, dus het was gewoon een ambtenaar".
"Ja".
"En die zei ...?"
"De bibliotheek? Die kan wel dicht hoor. Iedereen heeft toch een eReader tegenwoordig".


Dat iedereen een eLezer heeft is natuurlijk onzin. Er zijn zat bewust conservatieve lezers zoals ik zelf die nog niet dood in de buurt van zo'n ding gevonden zouden willen worden. Maar de opmerking van de ambtenaar gaat aan nog iets belangrijks voorbij.

Rond het internet hangt de schijn van gratis. En dat is natuurlijk onzin. De eBoeken die je via websites kunt downloaden zijn, op de illegale torrentsites na natuurlijk helemaal niet gratis. eBoeken kosten geld. De prijs komt in de buurt van die van een papieren boek,

De bibliotheek is, naast een fysieke plek waar je naar binnen kunt gaan om fysieke materialen te raadplegen eigenlijk van oudsher ook een plaats die toegankelijkheid tot materialen nivelleert. Boeken, ook eBoeken kosten geld. Het idee achter een bibliotheek zoals die er nu is is ook dat, met vaak gemeenschappelijk geld dat verstrekt wordt door de overheid, materialen worden aangeschaft die vervolgens door de inwoners van een plaats gebruikt/geleend kunnen worden. Een bibliotheek koopt 1, of wat meer exemplaren van een titel en zorgt ervoor dat die titel voor de gehele gemeenschap beschikbaar is.

Persoonlijk ontgaat mij het principiële verschil tussen een fysiek en een digitaal boek. Je kunt twisten over wie het koopt en of het lokaal of landelijk moet worden aangeboden aan gebruikers maar ook in een tijd van digitale boeken is er wat mij betreft nog steeds een belangrijke rol weggelegd voor bibliotheken als nivilleerder van toegang tot.

In ieder geval is het mij ontgaan dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking plots genoeg geld heeft om alle eBoeken te kopen die men zou willen lezen.

Liedje. Hmm, omdat dit eigenlijk een ding is dat al gedaan is maar opnieuw wordt gedaan is het eerste waar mn hoofd mee komt een liedje van de Staple Singers, "Let's do it again". Hoewel de Staple Singers ooit begonnen als een gospelgroepje met onovertroffen stemmen gaat dit liedje geloof ik niet over God, zijn zoon of andere geestelijkheden. En het gaat al ook al niet over eBoeken.

6 opmerkingen:

  1. Het zou wel mooi zijn als de bibliotheken van Nederland ook een systeem zouden hanteren gelijk aan Google Books. Het is gebruiksvriendelijk, de mogelijkheden van Wise zitten er ook al deels in, zoals je favoriete boeken markeren, een verlanglijstje maken , persoonlijk advies etc.
    Als BNL nu toch eens met zoiets op de proppen zou komen in het najaar...?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. BNL zal toch ook wat uitgevers moeten overtuigen dat bibliotheken hun boeken uit mogen lenen. Daar ben ik nog het meest nieuwsgierig naar. Welke boeken, dat wil de klant weten. O ja, en dat er niet zo'n idiote DRM meer opzit, dat zouden ze ook fijn vinden.
    De proef met de online boeken is net voorbij geloof ik. Van mij hadden ze dat wel op mogen rekken tot er iets nieuws kwam.
    De wegen van BNL zijn nogal ondoorgrondelijk geloof ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lees meer is inderdaad klaar nu ja. Waarom eigenlijk. Zo jammer dit...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat begrijpt verder niemand. Behalve de iemanden die in de redelijk ivoren torens bij BNL wonen.

      Verwijderen
  4. Dat is inderdaad ook iets waar ik mij over verbaas. We kwakken wat geld tegen een promotiecampagne voor iets wat we nog niet hebben en doen daarna niks tot we wel wat hebben. Mij ontgaat de logica, net als jullie. We zullen wel weer te simpel denken.
    De ambtenaar leidt helaas niet als enige aan het hardnekkige misvatting dat alles op het internet te krijgen is en gratis is. Een essentieel punt als het om Mediawijsheid gaat. Want ondertussen worden overal digitale betaalmuurtjes opgericht, om de schijnbare overvloed te beperken en er een goed verdienmodel van te maken. Techniek gaat snel en hoe ziet het internet er over 5/10 jaar uit en welke rol speelt vrijheid van informatie dan? Hoe beschikbaar zijn materialen dan nog? En zijn wij er dan nog om onze rol te vervullen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt je natuurlijk ook afvragen of het argument van de ambtenaar wel een argument is of slechts een "uitvlucht" om dat te doen waar ambtenaren op dit moment toe gedwongen worden, bezuinigen.

      Wij, de bibliotheek, bestaan trouwens over 10 jaar niet meer. Of niet meer in de vorm en mate waarin we nu bestaan. Denk ik zo.

      Verwijderen