maandag 3 juni 2013

#15 Crowd sourcing/funding "Opgejaagd"


Ik heb net twee keer ding 14 gedaan en ik krijg een beetje een opgejaagd gevoel. Ding 16 staat er ook al. Dat doet het voornemen dat ik van elk stukje "iets" wilde maken geen goed.

Het zou zomaar op afraffelen kunnen gaan lijken, terwijl ik eigenlijk nog niet wakker genoeg ben om zeker te weten of afraffelen wel een echt woord is.

Crowdsourcing.  Ken het, en gebruik het. M'n Firefoxbrowser zit vol met add-ondingetjes en plug-inn's waarvan ik ooit dacht dat die handig waren. En dat zijn ze vast ook, ik merk alleen niet meer wat ze doen. Omdat ik er helemaal aan gewend ben dat ze er zijn. De thuispc zit ook vol met door kleine freakjes gemaakte gratis programmaatjes die rare videobewerkingen uit kunnen voeren en die Flac naar Wav kunnen converteren. Mocht je niet weten wat het nut is van het converteren van Flac naar Wav, laat het los, begin er niet aan. Je hebt het al druk zat met andere dingen.

Crowdfunding ken ik zelf voornamelijk uit de muziek. Al lang voor er ronkende tekstjes over het fenomeen werden geschreven  betaalde de reuze bejaarde jazzgitarist Jim Hall het opnemen en uitbrengen van zijn muziek al door het verkopen van aandelen in zijn cd's.

Een paar weken terug bracht de meneer van de post een gesigneerd exemplaar van de cd "Brooklyn Babylon" van Darcy James Argue's Secret Society langs. Maanden terug zocht Darcy via zijn nieuwsbrief en daarna via de site Kickstarter bijdrages voor het maken van de cd.
Hij maakt jazz, met een bigband, al lijkt zijn muziek niet bepaald op de gezellige muziek van Glenn Miller of iets dergelijks. Een cd opnemen met zo'n bezetting, in een moeilijk genre is haast onbegonnen werk.
Dus vroeg hij om een bijdrage. Je kon de cd alvast kopen voor hij gemaakt was. Voor meer geld kon je bij de opnames aanwezig zijn, een naamsvermelding kopen in het hoesje of aanwezig zijn bij de première van de cd.
En hij kreeg genoeg geld bij elkaar. Hij zocht $10.000,- en kreeg meer dan $13.000,- Mooi. En het is nog fijne muziek ook. Vind ik dan.

Crowdfunding in de bibliotheek, ik weet het niet helemaal. In de tekst van dit ding wordt verwezen naar een bibliotheek die €20.000 wilde laten funden om een bibliotheek op een school mee op/in te richten. Of dat een goed idee is/was weet ik eigenlijk niet. Mensen zijn denk ik niet zo makkelijk enthousiast te maken om geld te geven voor iets waarvan ze misschien kunnen vermoeden dat dat of door de bibliotheek of door de school zelf betaald zou moeten worden.
Maar, ik geef het toe, ik weet hoe het afliep met de actie.

Edo, doe jij die deur zelf verder inschoppen?

Wil je iets succesvol laten funden dan zul je een onderwerp moeten hebben dat mensen echt aanspreekt, iets dat je in een minuut of minder duidelijk uit kunt liggen, iets waar mensen een "warm" gevoel bij kunnen krijgen, iets wat hen raakt, iets dat ze ook zelf kunnen zien/voelen als het plaats vindt.

Iets zegt me dat ik nu een onderwerp om te laten crowdfunden neer zou moeten zetten. Maar Poes zeurt om brokjes dus wil de inspiratie niet zo komen.

Muziekje. Makkelijk. Money van Pink Floyd had gekund, als ik dat geen vreselijke muziek had gevonden. All about the money van Meja, maar dat is doorsnee popmuziek. In the crowd van The Jam, maar die zijn al vaker geweest. The 'In'crowd van Ramsey Lewis, maar daar is weer geen filmpje van. En zo zeurt het maar door. Paid in Full dan maar. Omdat dat een link zou kunnen hebben met het bereiken van het gezochte bedrag in een crowdfundding. En de bas en drums zijn nog steeds erg fijn.


8 opmerkingen:

 1. Goh dat heb ik lang niet gehoord! Erg lekker ja
  Over de rest zal ik zwijgen, ik moet er zelf nog een blog over schrijven...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. T is wel heel oud ja, maar ja ik ben dan ook al ....

  En zo zwijgen we allemaal tot we klaar zijn met de blogjes :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. haha, nou , ik heb er ook iets van geschreven, met veel pijn en moeite....

  ik ben dan ook erg oud waarschijnlijk, want ik ken het ook !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga t zo eens lezen.

   Nee joh, je kent het vast van toen t voor de 2e of 3e keer een "hit" was :-)

   Verwijderen
 4. Ik had een kat die deed aan crowdfunding en ik maar afvragen waarom ie bij mij zo weinig at.
  Die deur hoef ik niet meer open te trappen, mijn woorden komen bijna letterlijk terug in je artikel. Maar dat is niet zo vreemd, daar hadden wij op een vroege zondagochtend al over gemaild ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat moet je niet zeggen Edo, van die vroege zondagochtend. Mensen denken toch al dat ik mn hele leven achter een pc slijt.

   Verwijderen
  2. Hij staat tegenwoordig niet eens meer elke dag aan, nou ja, niet de hele dag meer :-)

   Verwijderen