woensdag 5 juni 2013

Ding 16 Landelijke dingen of "BNL rulezzz"

Och ja, weet je nog? Van toen BNL nog niet meer was dan een club van drie letters waar wel over gesproken werd maar waarvan onduidelijk was wanneer er iets van zichtbaar zou worden? Dat je van her naar der in het land reisde om weer een bijeenkomst bij te wonen waarin werd aangekondigd dat het nu toch echt bijna te gebeuren stond?

Het draait, de website, en hij draait ook in Langedijk. Ik vond en vind het idee een aanwinst. Met relatief gemak kunnen we, of beter kan Karin, toepassingen op de website zette die vroeger ver buiten ons (financiële) bereik lagen. Dat is mooi. Al betekent het wel dat alle websites van alle bibliotheken wel erg op elkaar zijn gaan lijken en dat het verdomd moeilijk is geworden nog iets van een lokaal gezicht te hebben. Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Of was dat andersom?

De landelijke catalogus, hij zal vast ooit komen. Fijn. Ook al is het exploiteren van een catalogus met voornamelijk papieren dingen erin iets dat in tegenspraak lijkt met de doem en gloom verhalen over de bereidheid van mensen om nog papieren dingen te lezen.

Bieb to bieb? Ik ben er meteen lid van geworden. Ik heb tenslotte tijden lang zitten zeuren om een plek waar bibliotheekmedewerkers ideeën konden delen zodat niet steeds overal het wiel nog ronder wordt getimmerd.

Maar het interessantste dat er nu gaande is is denk ik de sociale mediaproef met @Bibliotheek. Medewerkers uit hele land doen, in een stupide en niet te volgen rooster een twitterdienst en reageren op mensen, beantwoorden vragen en brengen het bestaan van de bibliotheek onder de aandacht.
Een heel mooi en goed idee. Wacht niet tot de gebruiker naar je toe komt maar ga zelf naar de, in dit geval twitterende gebruiker toe.

Maar, ja er is ook hier weer een maar, het is wel wat jammer dat de dienstdoende medewerkers in een wel heel strak keurslijf worden geperst. Als ik het goed begrepen heb van Karin, die meedoet aan de proef, moeten er steeds erg strakke scripts worden gevolgd die er bv voor zorgen dat @Bibliotheek op dinsdag om 6 uur 's avonds iets moet zeggen over koken en dat de bibliotheek ook kookboeken heeft. Dat is dan weer jammer. Het is natuurlijk handig om een houvast te hebben, maar waarom als bv net de Fyra wordt afgeschaft kan @Bibliotheek daar niet even wat over zeggen? Maar ik geloof niet dat dat de bedoeling is. Wat ik weer ernstig jammer vind. Want nu gaat het mij toch weer teveel op doorsnee marketing lijken.
Maar, het is een pilot, en misschien wordt het na de pilot wel weer anders.

Liedje. Eigenlijk is er maar één echt passend. Het is er één die verwijst naar "doordacht" en "planmatig". Oasis met The Masterplan. Maar dat is wel een mooi, maar ook wat zeurend lied. Dus doe ik maar "It's Getting Better Man" van dezelfde band. Omdat het, ondanks alles toch wel wat beter gaat met de bibliotheek op het internet.

7 opmerkingen:

 1. Ik ben erg benieuwd of je Biebtobieb een nuttige aanvulling vindt. Of je er de meerwaarde van merkt, of je er regelmatig op kijkt. Ik merk dat ik dat niet doe, simpelweg omdat het een extra platform er bij is en nog maar slecht geïntegreerd is met bestaande platformen als Facebook en Linkedin. Daar discussiëren we over de pilot Social media en 7Dingen en merk dat mensen sneller reageren en toevoegen omdat de berichten in de dagelijkse stoom aan berichten meekomen.

  De pilot is interessant en blij dat jullie daar aan meewerken. De vraag is wel waar de mensen zich mee verbonden voelen. Met het algemene begrip "Bibliotheek" (zonder gezicht), de lokale bibliotheek of de bibliothecaris met een gezicht en een persoonlijke toon die snel contact maakt. Zoals Janine bijvoorbeeld als Airportibrarian en niet als Airportlibrary.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Biebtobieb is theoretisch een mooie aanvulling. Maar, net als jij, kijk ik er nauwelijks meer op. Deels omdat er meteen vanaf t begin weer besloten groepen waren, wat ik in tegenspraak met het hele idee vond en deels omdat het idd weer een knopje is waar je op moet drukken, weer een dingetje waar je verbinding mee moet maken. T zou beter zijn geweest als men bibliotheek 2.0 hiervoo rgebruikt had oid.
  Maar theoretisch blijft t verstandig om een plek te hebben waarin vanuit het hele land mensen hun dingen kunnen laten zien, erover kunnen vertellen.

  Een vraag kun je ook zo stellen dat je het antwoord zelf al geeft :-)
  Maar, het is een belangrijke stap, die pilot. En misschien moet er eerst gestapt worden voor er kan worden gelopen?
  *drinkt nog wat koffie om de al te weeë beeldspraak weg te werken*

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed hè die vraag en helemaal niet sturend ;-)

   Verwijderen
  2. Nee, dat is wel fijn, dat je zo helemaal zelf het antwoord kunt verzinnen!

   Verwijderen
  3. Over de fyra kon er wel wat gezegd worden en dan gewoon vrolijk doorverwijzen naar mooie boeken over treinen die wel rijden. Beetje creativiteit en je kan alles laten relateren aan de bieb hoor :-)

   Verwijderen
  4. Kijk, dat is fijn. Ik ga eens een lijstje lastige dingen verzinnen en kijken hoe je die dan gaat relateren aan de bibliotheek :-)

   Verwijderen