woensdag 10 april 2013

Ding 7 Content curatie of "content niet context"

Eindelijk weer eens een klein beetje een knutselblog. Dat is leuk. Knutselen met internetdingetjes.

Om te zien hoe het werkt heb ik een Scoop.it ding gemaakt. Dat ging simpel. Je kunt inloggen met je Twitteraccount (Facebook kan ook maar Facebook, hmm dat komt later wel), je tikt wat informatie over jezelf in en je kunt aan de slag. Geef Scoop.it wat trefwoorden en je krijgt wat voorstellen voor mogelijk interessante pagina's die je zou kunnen gebruiken. Die voorstellen vond ik nogal slecht.


Zelf interessante pagina's opzoeken en toevoegen aan je digitale advieslijstje gaat gelukkig ook. Ga naar een pagina, klik op de Scoop.it knop en de pagina wordt toegevoegd. Kind/was etc.

Aardig is dat je Scoop.it bouwseltje is toe te voegen aan je blog en, volgens de tekst, aan je webpagina. Of dat laatste ook werkt voor de onvolprezen BNL website weet ik niet. Ergens heb ik daarvoor nog wel wachtwoorden liggen maar het leek me beter om dat maar niet te proberen. Voor je het weet heb je ruzie met de websitemevrouw.

Dat bibliotheken in staat zijn om aan content curation te doen neem ik, voor het gemak maar aan. Tenslotte roepen "we" al jaren dat we specialisten zijn in het beoordelen van informatie. Daar ga ik hier niet over dicussieren.  Ik heb weer even gekeken naar de Digitale Etalages. Dat deed ik al eerder, toen om te zien of je zelf zo'n ding kon maken. Helaas schreeuwde er toen meteen een digitaal formulier me toe dat ik de meest bureaucratische dingen in moest gaan zitten tikken. Met zo'n etalage kunnen wij als klein bibliotheekje niets. Tenminste, we hebben de capaciteit niet om er één te maken. De onderwerpen die in de etalage staan zijn degelijk maar blinken, wat mij betreft niet uit in actualiteit. En dat is jammer. Als iets zich leent voor curation dan is het wel de actualiteit. Wat was het aardig geweest als er een etalage over bijvoorbeeld Syrië was geweest die gemaakt was door nieuwsgierige bibliothecarissen. Die hadden dan vast nieuws van kleine websites opgenomen die maanden en maanden voor mainstream media als De Volkskrant en De Telegraaf dat oppikten, aangaven dat de burgeroorlog in Syrie een schimmig spel van islamistische strijdgroepen aan het worden was. Primeur!

Meer actualiteit dus, misschien in de vorm zoals die nu gebruikt wordt voor Twitter. Daar is een interessante pilot begonnen van bibliotheken die zich actief met twitteraars bemoeien.

Als kleinere, veel meer lokale bibliotheek kunnen we iets met content curation als we het gebruiken om nieuws/ontwikkelingen bij te houden over de gemeente, zaken als dyslexie of andere onderwerpen waar doelgroepen waar we mee (gaan) werken mee bezig zijn.

*Het is dus content en niet context sufferd! Nou ja. Wat maakt het uit.* 

Het is een mooi lied, al staat het hier vanwege context en niet content. Toen Thatcher deze week overleed was dit het eerste lied dat ik opzocht. Het kraakt en ruist. Iemand heeft een overduidelijk veel gedraaide lp gedigitaliseerd en op YouTube gezet. Zonder context is het gewoon een lied van een koor, met een piano die klinkt alsof hij in een gymzaal staat waar net nog gillende kinderen rond holden. De context is de grote mijnwerkersstaking van 1984. Test Department, een experimentele industriële band zette het lied van het South Wales Striking Miners Choir op een lp waarvan de opbrengsten ten goede kwamen aan de stakers. Ooit draaide ik de lp grijs, tot hij misschien nog wel harder kraakte dan degene die je nu op YouTube kan horen. Context zegt niet alles maar maakt de gehoorde weemoed misschien wel groter.


6 opmerkingen:

  1. Scoop it lijkt me ook wel wat ja. Leuk, ik ga vrijdag ermee aan de slag.
    En over Twitter hebben we het zo hoor ik :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben nieuwsgierig wat je er van vindt, scoop it bedoel.
    Twitter doen we zo even

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De kracht van de bibliotheek ligt in het lokale. In de lokale/regionale onderwerpen, onderwerpen die jouw klanten en mensen uit jouw werkgebied bezig houden. Die zou je kunnen oppakken en mensen voorzien van de meest relevante berichten over dit onderwerp. Of onderwerpen die te maken hebben met schrijversbezoeken, activiteiten die in de bibliotheek plaatsvinden, onderwerpen di in jouw bibliotheek spelen. De grote algemene onderwerpen zijn iets om landelijk op te pakken. Helaas zijn we niet zo goed in om landelijk werk te verdelen, terwijl daar zoveel mogelijk zou zijn. Saskia Dellevoet is bijvoorbeeld heel bevlogen bezig met het onderwerp onderwijs en probeert daar invulling te geven aan de etalage samen met menen uit het onderwijsveld. In co-creatie en via dit soort oproepen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Landelijk mis ik de urgentie, en de daadkracht om echt iets te gaan doen. Iets dat echt impact heeft, er is een verdomde hoop content om te curaten.

      Verwijderen
  4. Leuk Scoop it, er is inderdaad veel te curaten.Het is de bomen door het bos zien.Wat en hoe je het in voor de bibliotheek?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is een beetje de digitale thematafel. Je moet ze goed en aantrekkelijk weten te vullen

    BeantwoordenVerwijderen