woensdag 3 april 2013

Ding 5, Instagram of "Poes wil ook wel eens op de foto"


Lastig, dit ding.
Het ziet er best leuk uit, maar ik krijg het niet aan de praat.

Instagram is vast heel leuk, maar mijn zwaar antiquarische HTC -0.1 kan er niets mee. In de Google markplaats/speeltuin kan ik de app niet vinden, wat meestal betekent dat het besturingssysteem van mijn telefoon niets met de app kan. Nu zou ik kunnen proberen het besturingssysteem te updaten. Maar de kans is groot dat dat niet lukt en dat de niet meer zo heel erge slimme smartphone daarna helemaal niets meer doet.

Ik kan natuurlijk naar de winkel hollen om een nieuwe telefoon te halen. Volgens mij mag dat van mijn abonnement. Maar, staat daar dan net als de vorige keer weer zo'n telefoonmeisje dat ik met mijn hulpeloze "maar meisje, ik ben oud en oude mensen snappen dat niet" blik zo gek kan krijgen om alle telefoonnumers handmatig over te zetten van de oude telefoon op de nieuwe?

Ik zie al een tijdje alleen maar jongens in de telefoonwinkel. En bij hun werkt die blik niet.

Maar, ik denk dat ik het principe van Instagram wel begrijp. En ik heb naar de voorbeelden gekeken. Ik zeg het maar meteen, ik heb niets met het wezenloos gebruik van allerlei retro filters die bedoeld zijn om middelmatige foto's nog een beetje op te lolligen. Als de jaren 60 zo leuk waren kun je beter een permanente bloem in je haar boetseren of zo. En als je zo van vage kleuren houdt, koop dan een fijne doos goedkope waterverf uit China bij de Blokker en doe daar iets mee.

Heeft de bibliotheek er iets aan? Aan Instagram? We zouden natuurlijk van activiteiten en allerlei andere leuke dingen foto's kunnen maken en die vervolgens kunnen posten. Misschien is dat best leuk. We kunnen een fotowedstrijd ermee houden, Dat we bijvoorbeeld klanten vragen om hun huisdier te fotograferen als ze op een boek zitten. Of dat we er een quiz van maken, "Op welk boek zit Poes deze week?", al wil Poes liever niet met filters bewerkt worden. En misschien dat de kinderen op het Jan Arentsz allemaal Instagram op hun mobieltjes hebben staan en dat die dan foto's van de bibliotheek gaan maken. Best leuk.

Er staat opmerkelijk vaak "leuk" in dit tekstje.

Voor nu, geef ik toe, ben ik nog niet heel erg onder de indruk van de mogelijkheden van Instagram voor de bibliotheek. Of beter, ik denk dat andere dingen gezien de schaarsheid van tijd belangrijker zijn. Maar dat kan natuurlijk aan mijn niet-echt-proberen liggen. Misschien zijn andere deelnemers van deze cursus, vooral zij die in het bezit zijn van een modernere telefoon, enthousiaster.

Liedje. Ik wilde Kodachrome van Paul Simon doen. Een fijn lied met een mooie tekst.

Kodachrome
They give us those nice bright colors
They give us the greens of summers
Makes you think all the world's
a sunny day


"Makes you think", dat zijn de fijne woordjes.

Maar er zijn weinig mensen die zo saai op een podium staan als Paul Simon.
Daarna werd het het filterloze jeugdsentiment van Depeche Mode toen die Photographic deden in Paradiso, in 1981.

Maar dat filmpje haalde ik weer weg voor het het nieuwste nummer van Steve Earle. Je moet er even, vanwege copyright gemuts op doorklikken maar dan heb je ook een mooi lied.
Earle, met het hart zoals altijd op de goede plaats zingt over de mensen die we maar liever niet willen zien. Al zijn ze er natuurlijk wel, ook in een wereld die druk bezig is met fotootjes maken en met aan elkaar vertellen waar ze nu toch weer zijn.

En degene die nu iets zegt over dat straatkrantverkopers tegenwoordig ook een smartphone hebben snapt het punt niet.

11 opmerkingen:

 1. Geen instagram voor jou dus ? Ik moest mijn account opnieuw instellen omdat ik de wachtwoorden niet meer wist... enne...hadden we dit ding niet geskipt toen we de lijst met Edo aan het doornemen waren ? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn telefoon kan er niets mee. En voor de bibliotheek zijn er denk ik belangrijkere dingen om te doen. Maar misschien denken anderen daar anders over.
   Dat doornemen is zo lang terug, dat kan ik me niet herinneren.

   Verwijderen
 2. Hee Ton, we hebben het gewoon over een foto-app waar je foto's mee kunt maken, snel een filter kunt toepassen en nog sneller kunt delen. Zo gepiept en sneller dan met de digitale camera van de bibliotheek, die vast ergens in de kast ligt, waarvan Ton alleen het sleuteltje heeft, met dat kaartje, die ik niet in m'n laptop krijg, importeren, inloggen, uploaden lukt niet want de foto is te groot... Je snapt me wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Och Edo, als t met dat fototoestel zo makkelijk was als jij opschrijft. Over t algemeen is t ding onvindbaar, of de batterijen zijn leeg, of t obscure snoertje waarmee je t ding kunt verbinden aan de pc is weg "snoertje? snoertje"nee, nooit gezien, zat er een snoertje bij dan?"

  En ik probeer nu eenmaal nooit een gewoon tekstje te tikken. Dat is saai. En ik heb echt wat tegen filters.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke foto van Poes! dat dan weer wel.
  Verder je kunt bij een nieuwe telefoon ook je tel. nrs overzetten, zonder ze over te typen... Hoe....tsja daar moet ik dan weer even doorverwijzen naar Frank, want die doet dat dan weer voor mij.
  Maar het kan, leuk ander dingetje om te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, maar daar is dan ook geen Instagramfilter overheen gehaald. Poes is mooi van zichzelf :-)
  IK geloof best dat er dingetjes of trucs zijn om je telefoonnummers over te zetten. Maar ik vind zo'n driftig tikkend meisje in zo'n telefoonwinkel dan werd net leuker dan het zelf doen. Maar, ikzie de bui al hangen. Ik zal t zelf moeten gaan doen, binnenkort doet mn telefoon ws niet eens meer bellen of zo,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Had je daar niet de Cloud voor? Synchroniseren, nieuw toestel, verbinden, synchroniseren, klaar. Of is het toestel zooo oud?

   Verwijderen
  2. Natuurlijk heb je daar een cloud voor. En ik zal t hulpgevende meisje ook met de hand op mn hart beloven dat ik voortaan al mn telefoondingetjes in een cloud op zal slaan, als zij de telefoonummertjes heeft overgetikt.

   Verwijderen
  3. Ha, ze ziet je al aankomen. Maar mischien als je de poes meeneemt naar de winkel met het hulpgevende meisje, wie weet doet ze alles voor je :-)

   Verwijderen
  4. Poes wil dat niet. Die gaat alleen mee als t hulpgevende meisje brokjes zou hebben. en hij gelooft t waarschijnlijk niet als ik zeg dat ze brokjes gaat geven.

   Verwijderen