woensdag 17 april 2013

#8 Copyright en Creative Commons

Nog net in 2012 werden er een cd van Bob Dylan ("O nee, niet weer Bob Dylan!") uitgebracht. De cd had als titel "The 50th Anniversary collection" en er werden er waarschijnlijk 100 van gemaakt. De tijden dat een nieuwe cd van de oude man voor veel rumoer en verkoopactiviteit zorgde zijn natuurlijk al heel lang voorbij. Maar, 100 exemplaren, dat is toch wel heel erg weinig.
Op de cd staan opnames uit 1962 en in dat jaar zit hem de kneep. Een andere naam waaronder de cd's bekend zijn geworden is "Copyright extention collection volume 1". Na 50 jaar zou het copyright op de opnames vervallen zijn en had iedereen er legaal mee aan de haal kunnen gaan. Jij, ik, Frans Bauer, verzin het maar. Sony, ome Bob's platenmaatschappij had nog geen plannen voor een echte uitgave maar zorgde er door het stilletjes uitbrengen van de cd, die lukraak in platenzaakjes terecht kwamen, voor dat zij in de toekomst als enige en exclusieve rechthebbenden nog wel iets met de opnames kunnen doen.

Copyright, je zou er schizofreen van worden. Als je het al niet was natuurlijk.

De ene hersenhelft vindt dat rechten een onvervreemdbaar, hmm, recht zijn. Het zal je maar gebeuren dat je iets moois maakt en dat iemand die mentaal slechts wat in zijn of haar neus zit te peuteren je boek/cd/foto kopieert en er mee aan de haal gaat.
Je zult maar schrijver zijn, bij voorkeur een introverte en dat je dan wordt gedwongen, doordat je eBoek eindeloos wordt gekopieerd en je daardoor geen cent verdient, om je avond na avond te onderwerpen aan vaak dezelfde vragen in bibliotheken van Den Helder tot Maastricht. Omdat je toch je brood wilt verdienen.

De andere hersenhelft vindt dat de vrije toegang tot informatie steeds meer onder druk komt te staan, dat steeds meer informatie achter dure betaalmuren verdwijnt waar voornamelijk uitgeefconcerns aan verdienen. Diezelfde hersenhelft snapt uitgevers niet die halsstarrig hun eBoeken weghouden uit de bibliotheek, Die andere hersenhelft klapt voor het manifest op OpenBibliotheken en vindt dat bibliotheken zich, bij voorkeur in groepsverband wel eens wat drukker zouden mogen gaan maken over de vrije toegang en de onbelemmerde uitwisseling van informatie. (Een mooi artikel over bibliotheken en internetvrijheid kun je lezen op Ware Kennis, de website van bibliotheekprofessor Frank Huysmans.)

*gooit een keuze bepalend muntje op*
*en doet dat nog maar een keer*

Het Creative Commons deel van dit ding kwam me nogal bekend voor van de 23Dingen cursus. Al was het aardig om er (weer eens) op gewezen te worden dat je bv via Flickr makkelijk op foto's met een CC atribuut kunt zoeken en je zo eenvoudig toegestane plaatjes kunt vinden voor op de bibliotheekwebsite. Tenslotte willen we geen wetten overtreden. Toch?

Muziekje. Een liedje van Dylan had gekund, de man is zelf ook wel eens beschuldigd van "lenen". Maar de meeste lezers van dit blog doe ik geloof ik geen plezier met een liedje van Bob.
Oasis dan maar. Waarvan door sommige gezegd wordt dat bijna elk liedje wel ergens van gejat is. Het lied "Step out" zou uitgebracht worden op hun "What's the story morning glory?" cd maar werd daar op het laatste moment van verwijderd om daarna als b-kantje te verschijnen. De opmerkelijke gelijkenis van het refrein met Uptight van Stevie Wonder zou daar best eens iets mee te maken kunnen hebben gehad.

Refrein op 1:29
Refrein op 0:19

5 opmerkingen:

  1. Het kwam me ook al erg bekend voor van 23 dingen inderdaad ja... en dan zet jij weer Prince ( of hoe ie ook heten mag tegenwoordig ) op You Tube en dan krijg je weer strafwerk ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die ja. Ik wilde t filmpje nog alleen naar dit blog uploaden, uren zoeken naar waar op de thuispc t stond, verdomd Blogger t gewoon tijdens t uploaden. Maar ik heb t weer eens gezien, t filmpje en god wat was dat een slecht optreden. Misschien dat ie daarom mn account liet blokkeren :-)

      Verwijderen
  2. Dat zal het dat geweest zijn, het wat gewoon tè slecht om te delen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zit me dat wel eens af te vragen, of het überhaupt nog nog mogelijk is om een echt niet bestaand, origineel liedje te kunnen maken? Zou niet alles al een keer bedachte en gemaakt zijn? Wanneer houdt dat op? En kunnen we dan niet iedere liedjesmaker beschuldigen van plagiaat? Ik zou het echt niet weten.

    CC zat verstopt bij Flickr, maar is schrikbarend slecht bekend bij bibliotheekmedewerkers. Ik weet niet hoe dat komt, maar het heeft nogal fundamenteel met ons vak te maken. Zeker in een wereld van schijnbare overvloed, zoals jij terecht aangeeft.

    Daarom ben ik blij met een initiatief als OpenBibliotheken, waar ik regelmatig uit put. Waar ik e aan stoor is dat het niet duidelijker wordt verwerkt in zoeksites. Bij Google kun je aangeven dat je alleen op CC-materiaal wilt zoeken, maar dat gaat alleen bij de advanced searchpagina.

    BeantwoordenVerwijderen