vrijdag 22 maart 2013

Ding 3 of "The bird is the word"



Begin deze week twitterde ik de zin "Poes doet liever andere VerdiepDingen", en hing er een foto aan.
Wat later liet mijn telefoon me weten dat de tweet als favoriet was gemarkeerd door gebruikster "sexRachael118" (de gebruiker is nu geblokkeerd zie ik). Waarom deze, volgens haar fotootje nauwelijks over kleding beschikkende twitteraarster deze zin als favoriet aanmerkte moet de lezer zelf maar bedenken.

Van de mensen uit Bergen, Heiloo en Langedijk die eerder de 23Dingen cursus volgenden zijn er niet veel blijven twitteren. Naast mezelf zie ik regelmatig tweets van twee andere oud-cursisten en heel incidenteel nog wel eens wat van max. 3 anderen.

Jammerlijk weinig.

Twitter is een "ding" waar ik soms veel gebruik van maak maar ook iets waar ik me soms met afgrijzen van afwend.  Het "kijk mij eens lollig en vooral ironisch zijn in 140 tekens", daar kan ik weinig mee. En ja, ik kan nog steeds zwaar geïrriteerd raken als ik bv in een tweet Purmerend tik en daarna gevolgd wordt door een makelaar in Purmerend. Maar daarover schreef ik al eerder een stukje waar ik niet overheen ga komen.
Tegelijkertijd volg ik me veel plezier collega's in andere bibliotheken, kranten en twitteraars in het Midden Oosten, muzikanten, podia en nog een handvol gewoon aardige mensen die ik nog nooit in het echt heb ontmoet.

Ding 3 gedaan, lijstje gemaakt met twitteraars uit het Midden Oosten (dat had ik me al 34 keer voorgenomen), Tweetdeck kende ik al. Nou ja, nog niet veel nieuws bij dit Ding.

Maar, om me er niet te makkelijk van af te maken, even iets anders. Als Bibliotheek Langedijk twitteren we. Redelijk wat volgers, en er zitten zelfs echte mensen tussen. Tot nu toe posten we tweets over activiteiten en leuke dingen die iets met lezen en/of boeken te maken hebben. Soms reageren mensen en dan zeggen we wat terug.

Maar, moet het anders? En, kan dat?

Edo noemde in zijn inleiding van maandag het gebruikt van #durftevragen of #dtv op Twitter. Mensen weten iets niet, of niet zeker en zetten hun vraag op Twitter met #dtv of #durftevragen erachter.
Bibliotheken waren/zijn of noemen zich vaak informatiebemiddelaars. Wij kunnen goed vragen beantwoorden. Vinden we. Als dat zo is, en het aantal vragen die tijdens de openingsuren worden gesteld nemen af (door allerlei redenen) moeten we dan onze kwaliteiten ook op Twitter gaan gebruiken? Moeten we dat bijvoorbeeld gaan doen door de #dtv's  die gesteld worden in Langedijk te gaan beantwoorden?
En, voor je "Ja natuurlijk" roept, hoe zie je dat voor je, hoe zie praktisch gezien je eigen rol in die uitbreiding van de vraagbeantwoording?

Als niet-serieus bijdoel van de cursus heb ik verzonnen dat ik bij elk behandeld Ding een "toepasselijk" liedje plaats. Bij dit Ding kwam ik meteen op Surfin' Bird, dat ik ken van de Ramones. Maar, tijdens het zoeken kwam ik ook het origineel tegen. En dat filmpje wil ik niemand onthouden.
Kijk vooral even vanaf 1:09, André van Duyn op XTC. Echt.


20 opmerkingen:

  1. Goed plan, om overal een bijpassend muziekje bij de zetten. So far so good. Om als bibliotheek DTV te gaan beantwoorden heb ik idd ook een tijd door mijn hoofd laten spoken. Het idee is leuk. En dan komt er altijd weer een maar....achteraan....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar, maar ... er is altijd wat. Misschien zou je dat "maar" toe kunnen lichten? Voor je het weet zou er zomaar een discussie kunnen ontstaan.
    Trouwens, wat heb je nou voor een icoontje aan je naam gehangen? Een Beatrix Potter konijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, moest even een plaatje hebben. Je houdt niet van Peter Rabbit ? :-)
      Maarrrrr...zal ik toelichten in eigen blog , dat is het plan.

      Verwijderen
    2. Peter Rabbit is zo'n braaf tutkonijn. En, toen ik ooit in een boekhandel werkte bestonden die boekjes 1000 jaar of zo. Van t eerste boekje werd een dure herdruk gemaakt. Werd vast meteen verkocht zei de vertegenwoordiger. Waarna t ding stond te verstoffen tot ik weer in een bibliotheek ging werken.

      Verwijderen
    3. Ik heb hier ook boekjes van Beatix Potter. Sommige zijn al 40 jaar oud. Dat vond ik grappig. Ik mocht nooit een kat van mijn moeder, want die zijn eng. Toen kwam er een konijn dat ik 8 was. En sindsdien altijd konijnen gehad. Tot nu dan..in een appartement is het wat sneu, zo'n dier.
      Dat Peter rabbit zo populair was, verzamelde ik ook wat spulletjes. Ingrid deed dat ook en zo hadden we, naast de gebruikelijke vrouwenpraat, een nieuw doel als we de stad ingingen.
      Peter Rabbit heeft idd het uiterlijk van een braaf tutkonijn...voor mij betekent het iets anders.

      Verwijderen
    4. Dat is een mooi verhaal, en een mooie reden voor een icoontje. Ik zou t weer gaan gebruiken als ik jou was.

      Verwijderen
    5. Dan moet ik dat eerst aan iedereen uitleggen...
      Van dit icoon denkt niemand wat. En dat is soms ook wel handig.
      Zeker omdat al mijn acties tegenwoordig voorzien worden van een vraagteken en alles uitgelegd moet worden in den treuren. Ja, ik zie al uit om te schrijven over ding 4 en die privacy...haaa

      Verwijderen
    6. Da's ook weer zo. Simpel en oppervlakkig is ook best leuk :-)
      Ding 4, dan moet je bij t schrijven over privacy natuurlijk wel weer rekening houden met je privacy. Lastig.

      Verwijderen
    7. dat houdt me ook nog tegen om te beginnen....

      Verwijderen
    8. Onnavolgbaar jullie twee. Zo hebben we het over vogeltjes en nu opeens over konijnen...

      Verwijderen
    9. Zo gaat t bijna met alle gesprekken die ik voer, ze beginnen over iets zinnigs en eindigen bij konijnen.

      Verwijderen
    10. Hallo zeg ! Hij is fijn weer... :-p

      Verwijderen
  3. Direct vóór, overal een liedje bij. Geeft extra plezier en maakt nieuwsgierig naar volgend Ding. Laat nu al wat mogelijkheden mijn revue passeren die je de volgende keer kunt plaatsen.
    Dat stukje André van duin is geniaal. Eerlijk is eerlijk: volgens mij is het origineel heel kort en is het nu eindeloos achter elkaar gemonteerd.

    Wat het DTV betreft. Ik denk dat mensen die weten hoe ze #dtv moeten gebruiken ook zelf in staat zijn om een speurtocht op het web te ondernemen op zoek naar het antwoord. In hoeverre kunnen wij dan een stabiele meerwaarde zijn? Het kan natuurlijk geen kwaad om die vragen te scannen en zo mogelijk te beantwoorden. Elke keer dat dat lukt is meegenomen.


    Ik zit wel aan een rubriek op de website te denken. Heeft niets met Twitter te maken, maar de vragen die wij aan de balie krijgen
    zouden onder een kopje Durf te vragen op de website kunnen plaatsen. Scheelt misschien veel kleine vragen als: Hoe vaak kan ik mijn boek verlengen? Ik wilde mijn boek uit een andere bibliotheek verlengen maar dat lukte niet, klopt dat?
    Kunnen jullie zien wat ik eerder geleend heb?
    Hebben jullie Ja/Nee stickers?
    En zo meer.



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. enerzijds gebruiken mensen de hashtag uit luiheid, of onzinnig. Anderzijds gebruiken mensen als ze het echt niet weten, of als ze snel antwoord willen hebben. Vaak mobiel en is het uitgebreid zoeken op internet op dat moment niet handig.
      Doe cherrypicking. Hou de lijst met vragen in de gaten en pik de interessante er uit.

      Lees eens over het initiatief van Esther Valent, waarmee ze een nominatie voor Beste bibliothecaris van NL 2012in de wacht sleepte.

      Esther zou graag zien dat alle bibliotheken als "De Bibliotheek" op de Tweets zouden reageren, zodat we als instituut onszelf in de kijker spelen.

      Verwijderen
  4. Ik denk dat je gelijk hebt, t is eindeloos herhaald. Of de man was zo gestoord dat hij zn rare dansje -tig keer naadloos precies kon herhalen.

    Als mensen #dtv gebruiken geven ze toch wel een beetje aan dat ze een antwoord niet hebben kunnen vinden. De stand is nu 1 voor, 1 tegen. O, ik ben ook wel voor. 2 voor 1 tegen dus. Maar hoef geef je het vorm? Wordt het een taakje van 1 iemand?

    Leuk idee. Volgens mij wordt de balie bestookt met steeds terugkerende vragen. Kan er straks mooi het antwoord "kijkt u maar op de website worden gegeven". Ik zet er even :-) achter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. http://www.youtube.com/watch?v=76zhrGwZAQU
      Televisiedebuut van Andre van Duin. Kijk maar even op het eind.

      Verwijderen
    2. Kijk, als dat niet t beantwoorden van een #dtv is zonder dat er #dtv bij stond weet ik het ook niet meer.

      Verwijderen
  5. overigens is deze bij mijn kinderen favoriet:
    http://www.youtube.com/watch?v=2WNrx2jq184

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk! Maar vanwege t jeugdsentiment hou ik t toch nog even bij de Ramones.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Ton ik probeer t nog een keer

    BeantwoordenVerwijderen