woensdag 20 maart 2013

Ding 1 & 2 of Schizofrenie is een boeiende ziekte

De man die in de rij voor me zat in het vliegtuig naar Egypte zag er uit als iemand die zijn stoel zonder op of om te kijken in de slaapstand zou zetten. Degene die achter hem zat moest het dan maar met nog minder ruimte doen.
Nadat er een aantal zaken waren omgeroepen draaide zijn overdadig opgeschilderde vrouw, die met twee ongetwijfeld aan ADHD lijdende kinderen aan de andere kant van het gangpad zat zich naar hem toe.
"Heb je je telefoon wel uitgezet?".
De man keek haar met nauwelijks verhulde verbazing aan, en zei slechts kort en met veel vanzelfsprekendheid, "Nee".
En daarna zette hij zijn stoel, zonder op of om te kijken in de slaapstand.

Net als bij de start van de 23Dingen cursus begin ik, als privépersoon aan deze cursus met de nodige scepsis. Tussen mij en de Homo Connectus Continues wil het nog steeds niet echt boteren.
Het eindeloze gestaar naar schermpjes op perrons, in treinen, in pauzes en tijdens concerten blijft me, en dan ben ik mild, verbazen. Waarom kijkt iemand naar zijn telefoon en slaat aan het tikken als Paul Weller het dreinende Friday Street inzet? Waarom kiest iemand ervoor om dat mee te delen aan onduidelijke anderen en daardoor zelf niet helemaal meer aanwezig te zijn? Kunnen zij beter multitasken dan ik?
Waarom kiezen verstandige mensen met een Nee/Nee sticker op hun brievenbus ervoor om zich bloot te stellen aan een eindeloze stroom reclame via Facebook? Hoe aanwezig is "the wisdom of the crowds" nog als je de reacties van lezers op sites als Nu.nl of de Telegraaf leest? En hoe komt het dat ze zo ontzagwekkend slecht kunnen spellen? Lucht het op om anoniem te roepen dat alle "hoge heren" per definitie "graaiers" zijn? En wat draagt al dat onbeholpen geroep in de digitale ruimte precies bij aan het welzijn van de samenleving?

Ok, rustig maar, ik ga gewoon weer kort door een bocht. Het zal de pijn in mijn rug zijn.

Als privépersoon weet ik het dus nog steeds niet zo. Dus heb ik maar besloten om deze cursus zo veel mogelijk als bibliotheekbaasje te volgen. Vandaar ook dat ik er een nieuw blog voor heb aangemaakt.
Het andere blog, dat ben ik. En dit blog, dat ben ik ook. Maar dan toch anders. Nou ja, in ieder geval is dat de bedoeling.

De Bibliotheek Langedijk gaat dit jaar ingrijpende keuzes maken. De aandacht, en de inzet van mensen en middelen zou best eens ernstig kunnen gaan verschuiven. Verschuiven van "Alles willen doen voor iedereen, zolang de uitleen maar blijft draaien" naar "Alles willen doen voor een aantal duidelijk omschreven groepen en nee, de uitleen is niet leidend meer".

Na 23Dingen zijn we een aantal toepassingen uit die cursus blijven gebruiken. Een blog, Twitter, Facebook en Hyves. Aan het begin van deze cursus ben ik benieuwd of we, als bibliotheek, over een paar weken manieren hebben gevonden om deze dingen beter te gebruiken. En of we, gezien de komende veranderingen een aantal nieuwe dingen hebben opgepikt die die veranderingen kunnen helpen, of misschien zelfs bespoedigen.

Ik hoop dat een aantal mensen ontdekken dat ze bloggen leuk vinden, dan hoef ik tenminste niet meer in mijn eentje radeloos naar een digitaal leeg vel te kijken. Ik ben nieuwsgierig naar Google+, en zeker de HangOut (schrijf je dat zo?), het zou het samenwerken met de bibliotheek Heiloo misschien kunnen bevrijden van een hoop heen en weer gerij. Over content curation heb ik al veel gelezen, op bibliotheekblogs. Vooral dat we dat moeten gaan doen enzo. De weinige uitwerkingen die ik ken vind ik tot nu toe redelijk gevaarloos en voor de hand liggend. Eens kijken of dat ook anders kan.

Nou ja, eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig naar de meeste dingen. Al zal de persoon van dat andere blog dat misschien weer ontkennen. Schizofrenie is een boeiende ziekte.

In het vliegtuig dat ons, helaas, terug zou gaan brengen uit Egypte zaten twee bruinverbrande, omvangrijke mensen naast elkaar in de rij aan de overkant. Toen ze eenmaal hun handbagage, die meer plek innam dan onze tassen die gewoon in het vliegtuigruim stonden, in de opbergruimtes hadden gestompt gingen ze zitten. Gelijktijdig pakten ze elk hun Appledingetje, deden oortjes in hun oren en spraken daarna gedurende de vijf uur durende vlucht geen woord meer met elkaar.

Ze zetten hun stoelen trouwens niet in de slaapstand.
Dat dan weer niet.


7 opmerkingen:

  1. Nooit geweten dat die ander zo sceptisch staat tegenover de sociale media. Maar als ik het goed lees gaat dat meer om de algemene fatsoensregels dan om de media op zich. Die zijn best wel leuk, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat klopt, de mediadingetjes, daar is natuurlijk weinig mis mee. Maar ik heb er wel steeds meer moeite mee om weer tegen iemand aan te lopen die midden op straat stil staat omdat er even "niet zo, nee nu" op de mobiel gekeken moet worden.
      Maar, serieuzer, ik maak wel oprecht zorgen over de weerslag op de maatschappij van het steeds makkelijker kunnen roepen van een ieder over van alles. Vaak worden meningen en feiten nogal door elkaar gehaald. Het nu, digitaal kunnen roepen van een mening kan misschien het idee geven dat die mening een feit is ("kijk het staat er dus is het zo") terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo hoeft te zijn.
      Nou ja, ik kan er nog wel een tijdje over doorzeuren maar met alle Ibuprofen tegen de rugpijn wordt mn redeneren er nu ook niet bepaald duidelijker op.

      Verwijderen
  2. Lekker muziekje zo op de vroege morgen.
    Ik vind eigenlijk dat jij best lekker schrijft ondanks dat witte/lege scherm waar je tegen aan kijkt......Bij mij is het meer het weergeven van wat er gedaan moet worden, bij jou hele epistels....ja ook op dat andere blog. De tijd zal het leren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Streven voor de blogjes bij deze cursus is om bij elk onderwerp een bijpassend liedje te plaatsen (verzin ik net).

      "Hele epistels" klinkt niet hoopgevend :-) Ik probeer wel, zeker op het andere blog, dat wat ik wil zeggen een beetje "leuk" op te schrijven. Als je nou toch schrijft kun je er net zo goed een beetje je best op doen. Of dat lukt weet ik niet, maar ik kan t proberen.

      Verwijderen
  3. Kijk zo ken ik je weer, een man vol tegenstrijdigheden. Ik zag je wel Twitteren tijdens mijn presentatie... ;-) Genoeg stof weer om over na te denken, voor jou, mij en de anderen.

    Voor elk probleem is er weer een oplossing. Reis je met de KLM dan kun je vooraf aangeven naast wie je wilt zitten. Hoef je niet alleen op uiterlijk af te gaan. Overigens bedacht door een groep scholieren die in hun vrije tijd allerlei bedrijven starten wo. een adviesbureau die bedrijven adviseert bij het inzetten van sociale media.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het blijft worstelen Edo, tussen extreme privacy en de bevinding dat delen natuurlijk best wel wat op kan leveren.

      Van die site had ik gehoord, al heeft de "wilt u plassen? Dat is nog net gratis" maatschappij Transavia zo'n systeem niet. Ik probeerde me voor te stellen hoe die site zou gaan wegen als meerdere mensen aangaven naast iemand te willen zitten die bijvoorbeeld een boek heeft geschreven en er is maar 1 schrijver of schrijfster aan boord. Worden de belangstellenden dan in een cirkel om de schrijver geplaatst? En op wat voor gronden?

      Verwijderen
  4. Dit gaat alvast weer lekker Ton, ben erg benieuwd naar alle schizofrene berichten die je nog gaat schrijven ;-)

    BeantwoordenVerwijderen